Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Храни,особено вредни за деца – 52 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Храни,особено вредни за деца – 52 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

356. Онези, които отпускат юздите на апетита, не е възможно да постигнат християнско съвършенство. Чувството за морал у вашите деца не може да бъде лесно разбудено, ако не сте внимателни в избора на храната им. Много майки слагат маси – капан за семействата им. И млади, и стари спокойно си вземат от месото, маслото, сиренето*, мазните пасти и ястията с подправки. Тези храни разстройват стомаха, възбуждат нервите и отслабват интелекта. Кръвотворните органи не могат да ги превърнат в качествена кръв. Сготвената с животинска мазнина храна става трудна за смилане. Сиренето има вреден ефект. Белият хляб не снабдява тялото с хранителните вещества, намиращи се в приготвения от непресято пшенично брашно хляб. Редовното ядене на бял хляб няма да поддържа тялото в добро състояние. Отначало подправките дразнят нежната ципа на стомаха, а накрая разрушават естествената й чувствителност. Кръвта се възпламенява, животинските наклонности се събуждат, а в същото време моралните и интелектуалните сили отслабват и стават слуги на низките страсти. Майката трябва да се научи да приготвя за семейството си проста и все пак питателна храна.
[ХВБХ, с. 46, 47]; ЗС, с. 114

Противодействие на злите наклонности

357. Майките от днешното поколение няма ли да почувстват светостта на своята мисия и да престанат да се съревновават с богатите си съседи в облекло, вместо да се опитат да ги превъзхождат във вярно извършване на делото да наставляват децата си за постигане на по-добрия живот? Ако децата и младежите бяха възпитани и обучени в навици на въздържание и самоконтрол, ако бяха научени, че ядат, за да живеят, а не живеят, за да ядат, би имало много по-малко болести и морална поквара. Ако добрите принципи на въздържанието бяха внушени на младежите – сега част от модното общество, нямаше да има нужда от постигащите толкова малко “кръстоносни походи” на въздържанието. Само тогава те биха имали моралната доблест с помощта на Исусовата сила да устояват на покварата в тези последни дни… Родителите може би са предали на децата си склонности и страсти, които ще направят по-трудна работата по възпитаването и обучаването им в строго въздържание и в навици на чистота и добродетел. Ако апетитът към нездравословна храна, стимуланти и наркотици е бил онаследен от родителите, то колко сериозна е отговорността им да противодействат на злите наклонности, предали на децата! Колко настойчиво и упорито, с вяра и надежда родителите би трябвало да изпълнят задължението си към нещастните деца!
Родителите трябва да поставят на първо място изучаването на жизнените и здравни закони, да не би с храната или чрез каквито и да е вредни навици да развият у тях лоши наклонности. Колко внимателно би трябвало майките да се учат да поставят на трапезите си възможно най-простата и здравословна храна, за да не бъдат храносмилателните органи изтощени и балансът между нервните сили нарушен, а дадените на децата наставления – опровергани чрез поднесената им храна. Тази храна или отслабва, или укрепва храносмилателните органи и има връзка с контролирането на физическото и моралното здраве на подрастващите, които притежание на Бога, откупено със собствената Му кръв. Какво свято поръчение е поверено на родителите – да опазят физическото и моралното здраве на децата си, така че нервната система да е уравновесена, а душата – да не бъде поставена в опасност! Онези, които задоволяват апетита на децата и не контролират страстите им, ще видят каква ужасна грешка са направили, когато пред тях се изправи пушачът, робът на алкохола с притъпени сетива и с изричащи лъжи и богохулства устни.
3 С, с. 567, 568, 1875 г.

Жестоката любезност да се позволи на детето да задоволява апетита

358. Беше ми показано, че една от най-сериозните причини за настоящето плачевно състояние на нещата е липсата у родителите на чувство за дълг да възпитават децата си в придържане към здравните закони. Майките обичат децата си с идолопоклонническа любов и удовлетворяват апетита им, дори да знаят, че това ще навреди на здравето и следователно ще им причини болести и нещастия. Тази жестока доброта се проявява до голяма степен в сегашното поколение. Желанията на децата се задоволяват за сметка на здравето и веселия нрав, защото засега на майките е по-лесно да ги задоволяват, отколкото да не им разрешават неща, за които вдигат врява.
Така майките сеят семето, което скоро ще даде плод. Децата не се възпитават в обуздаване на апетитите и в ограничаване на желанията им. Стават егоистични, придирчиви, непослушни, неблагодарни и нечестиви. Постъпващите така майки с горчивина ще пожънат плодовете от посетите семена. Те са съгрешили срещу Небето и срещу децата и Бог ще ги държи отговорни.
3 С, с. 141, 1873 г.

359. Каква сцена ще се получи, когато родители и деца се срещнат в последния съд! Хиляди деца, които се били роби на апетита и отвратителни пороци и чийто живот е претърпял морално корабокрушение, ще застанат лице срещу лице с родителите, направили ги такива такива. Кой друг, ако не родителите, ще трябва да понесе ужасната отговорност? Господ ли е покварил тези младежи? Не! Кой тогава е извършил ужасното дело? Греховете на родителите не са ли се предали на децата чрез неестествен апетит и страсти? Нима това дело не е било завършено от онези, които са пренебрегнали възпитанието им според дадения от Бога образец? Съвсем сигурно е, че всички тези родители ще минат пред Божия съд.
ХВБХ, с. 76, 77, 1890 г.