Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Храни – залъгалки – 77 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Храни – залъгалки – 77 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

529. Преди години получих свидетелство, изобличаващо уредниците на нашите лагерни събрания. Те бяха донесли и продаваха сирене и други вредни храни и бонбони, докато аз се стараех да поучавам млади и стари да пускат в касата за мисиониране похарчените за бонбони пари и така да научат децата си на пожертвователност.
Писмо 25а, 1889 г.

530. Беше ми дадена светлина за храните, доставяни на лагерните събрания. Понякога се носят храни, които не са в съгласие с принципите на здравната реформа.
Ако искаме да вървим в дадената ни от Бога светлина, трябва да научим нашите хора – и млади, и стари – да се откажат от храните, поглъщани просто за задоволяване на прищевките. Децата ни трябва да бъдат възпитани да се отказват от такива безполезни храни-залъгалки, като бонбони, дъвка, сладолед и други, за да пестят пари в специална дарителска касичка, каквато би трябвало да има във всеки дом. По този начин за Божието дело могат да бъдат спестени големи и малки суми.
Много от нашите хора се нуждаят от поучение относно принципите на здравната реформа. Има много сладки изделия, изобретени от производителите на здравословни храни, препоръчвани като съвършено безвредни, но искам да дам съвсем различен съвет. Те наистина не са полезни и употребата им не бива да се поощрява. Имаме нужда да се придържаме по-стриктно към простата диета от плодове, ядки, зърнени храни и зеленчуци.
Нека на лагерните събрания не се носят храни или сладкиши, които ще противодействат на дадената на народа ни светлина върху здравната реформа. Да не прикриваме изкушението да угаждаме на апетита си, като казваме, че получените пари от продажбата на такива храни ще бъдат използвани за нуждите на някое добро дело. Трябва твърдо да устояваме на всички тези изкушения. Да не се опитваме да правим нещо вредно за човека под предлог, че от него ще излезе нещо добро. Нека всеки от нас научи какво означава да се ограничаваш и пак да бъдеш здрав и активен мисионер.
Ръкопис 87, 1908 г.

Захарта в диетата на Е. Вайт

531. Всичко е елементарно и все пак здравословно просто защото не е насипано безразборно на купчина. На масата си нямаме захар. Основната ни храна са ябълките, печени или задушени, подсладени според изискването, за да бъдат сложени на масата.
Писмо 5, 1870 г.

532. Винаги сме използвали малко мляко и захар. Никога не сме ги отхвърляли в писание или в проповед. Вярваме, че добитъкът ще се боледува толкова много, че ще трябва да се откажем от млякото, но времето да премахнем напълно от масите си захарта и млякото още не е дошло.
Писмо 1, 1873 г.