Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Християнско въздържание – 36 (2-ра част) – Съкровищница от свидетелства Том 1 – Елена Вайт (Елън Уайт)

Прекаляване в яденето
Много вярващи, приели здравната реформа, са изоставили всяка нездравословна храна, но означава ли това, че могат да ядат, колкото искат? На масата, те се отдават на апетита си и поглъщат прекалено много храна, без да са пресметнали необходимото количество. Стомахът им се опитва да се справи с всичко, което му се налага да свърши през останалата част от деня – да се пребори с наложения товар от храна в него, от която организмът не може да извлече никаква полза. Това огромно количество храна е истинска тежест, която нарушава хармонията в тялото и затруднява живия механизъм на организма. Той се задръства и не е в състояние да функционира успешно. Органите са излишно претоварени и енергията на мозъчните нерви отива към стомаха, за да подпомогне храносмилателната система да преработи огромното количество храна, нещо което не се отразява добре на организма.
Така дейността на мозъка отслабва и той се изтощава, тъй като енергията му е изцяло изтеглена в посока към стомаха, за да му помогне да се справи с тежкия товар. А какви са усещанията след това ненужно изразходване на сила – отпадналост, незадоволеност на апетита и желание за още храна. А може би тези усещания се появяват непосредствено преди следващото хранене? Коя е причината за това? Организмът се е справил със задачата си и в резултат на това се е изтощил напълно, а вие чувствате отпадналост. Мислите си, че стомахът ви казва: „Още храна“, а всъщност в слабостта и изтощението си той казва: „Дай ми почивка!“ Той наистина се нуждае от почивка, за да възстанови изчерпаната си енергия за по-нататъшна работа. Вместо да му позволите обаче да си почине известно време, вие смятате, че той се нуждае от още храна и по този начин го натоварвате с друг товар, като му отказвате необходимата почивка. Това е като човек, който работи на полето от ранни зори, докато се умори. Връща се на обяд и казва, че е уморен и изчерпан, но вие го заставяте да се върне на полето и да работи още, за да си почине. По същия начин се отнасяте и към стомаха си. Той е напълно изчерпан, но вместо да му позволите да си почине, му давате още храна и след това привличате жизнеността от други части на организма към стомаха, за да се подпомогне процесът на смилането.

Първата работа на майката
Виждала съм майки на големи семейства, които не забелязват задачата, която имат пред себе си за собствените им семейства. Те желаят да станат мисионерки, да заемат високо положение и да извършат велики дела, но са пренебрегнали грижите и работата в дома си, която Господ е определил за тях. Колко е важно умът ни да бъде бистър, а тялото ни по възможност здраво, за да извършим делото, поверено ни от Небето, за да може Господ да каже: „Хубаво, добри и верни слуго! В малкото си бил верен, над многото ще те поставя; влез в радостта на Господаря си“ (Матей 25:21).
Сестри мои, не презирайте малките неща, които Господ е определил да правите. Не бих желала да работите ден след ден така, че в часа на последната равносметка да се срамувате да чуете онова, което записващият ангел е отбелязал срещу името ви.

Непълноценната диета
А какво да кажем за непълноценната диета? Говорила съм за това колко е важно съставът и количеството на храната да бъдат в пълно съгласие със здравните закони. Ние обаче не препоръчваме оскъдна диета. Беше ми показано, че мнозина имат погрешна представа за здравната реформа и прилагат твърде непълноценна диета. Хранят се с евтина, лошокачествена храна, приготвена без необходимите познания и без оглед на потребностите на организма. Много е важно храната да бъде приготвена така, че апетитът, когато не е извратен, да я приеме. Ние отхвърляме по принцип яденето на месо, масло, сладкиши и подправки, но не бива да се прави заключението, че няма значение какво ядем.
Някои вярващи отиват в крайности. Те приемат строго ограничена по количество и състав храна и на практика консумират един или най-много два вида продукти. Слагат на масата за себе си и за семействата си само определени продукти в малко количество и не от най-добро качество. Не предлагат на организма си онова, което би било необходимо и подходящо за поддържането му. Оскъдната храна не може да се превърне в качествена кръв, а може дори да я влоши.
Някои изглежда нямат предвид, че храната и пиенето трябва да бъдат за Божия слава. Робското подчинение на апетита въздейства върху всички страни на живота им и резултатите от него се забелязват в семейството, в църквата, в молитвеното събрание и в поведението на техните деца. То се е превърнало в проклятие за живота им. Никой не е в състояние да ги накара да разберат истините за тези последни дни. Бог е снабдил щедро природата с най-разнообразни продукти за поддържането и за щастието на всички Негови създания. Ако Божествените закони не се нарушаваха никога и ако всички хора действаха в хармония с Неговата воля, те щяха да се радват на здраве, мир и щастие, а не на мизерия и непрестанно зло.

Месни храни, мляко и захар
Месните храни понижават качеството на кръвта. Гответе месото с подправки, яжте го в комбинация с изобилни кексове и торти и ще имате лошокачествена кръв. Организмът се претоварва тежко и не може да се справи с този вид храна. Торти и туршии не трябва да се консумират никога, тъй като произвеждат много лошокачествена кръв. Когато е неподходяща по състав и качество, недостатъчна по количество и приготвена неправилно, храната не може да произведе добра кръв. Яденето на месо и изобилната храна, както и оскъдната, дават същите резултати.
А сега няколко думи за млякото и захарта. Познавам вярващи, които са се изплашили от здравната реформа и заявяват, че не желаят да имат нищо общо с нея, тъй като забранявала употребата на тези продукти. Промените трябва да се извършват много внимателно и мъдро. Бихме желали да поддържаме позиции, които сами ще се препоръчат на интелигентните мъже и жени в страната. Яденето едновременно на големи количества мляко и захар е вредно. Животните, от които се получава млякото, не винаги са здрави. Възможно е дори да са болни, без да знаем. Една крава може да изглежда добре сутринта, а вечерта да умре. Това значи, че е била болна и сутринта и млякото й – заразено, но вие не сте знаели. Представителите на животинския свят страдат от различни заболявания. Ако животните бяха съвършено здрави, аз бих препоръчала на хората да се хранят по-скоро с месо, отколкото с големи количества мляко и захар. Захарта задръства живия механизъм на организма и пречи на работата му.
Аз често сядам на една маса с братята и сестрите и забелязвам, че те употребяват големи количества мляко и захар. Тези продукти възбуждат организма, дразнят храносмилателните органи и влияят на мозъка, а всичко, което затруднява активното действие на живия механизъм, пряко въздейства върху мозъка. Според дадената ми светлина захарта, консумирана в големи количества, е по-вредна от месото. Всяка промяна трябва да се въвежда внимателно, а проблемът трябва да се разглежда по такъв начин, че да не се предизвика отвращение или да се възбудят предразсъдъците на онези, които поучаваме и на които ще помагаме.

Майки и дъщери
Често нашите сестри не умеят да готвят. Бих желала да им кажа: „На ваше място бих отишла при най-добрата готвачка в страната и бих й помагала, ако е необходимо седмици наред, докато овладея изкуството на интелигентното, майсторско готвене. Бих направила това, дори и ако бях на четиридесет години. Ваш дълг е да се научите да готвите и да научите и дъщерите си на това. Когато ги въвеждате в готварското изкуство, вие издигате около тях преграда, която ще ги предпази от суетата и пороците, в които в противен случай биха се изкушили да участват. Аз ценя високо моята шивачка и машинописка, но готвачката, знаеща отлично как да приготви храна, която да поддържа живота и да подхранва мозъка, костната система и мускулите, заема най-почетното място всред помощниците в моето домакинство.

Религията и здравословното готвене
Можем да имаме добра и пълноценна храна, приготвена по здравословен начин така, че да бъде вкусна на всички. Но ако вие, сестри мои, не умеете да готвите, аз ви съветвам да се научите. От жизнена важност е да знаете да готвите. Едва ли можете да си представите колко много хора загиват поради лошото готвене. То води до непрекъсната отпадналост, причинява различни заболявания и предизвиква лоши настроения. Организмът се разстройва и човек губи способността да различава небесните неща. В един самун хляб има много повече религия, отколкото мнозина от вас смятат. В пълноценното готвене има много повече религия, отколкото изобщо можете да си представите. Бихме желали да разберете какво точно означава истинска религия и да я въведете в семействата си. Понякога, когато съм се хранила вън от къщи, съм знаела че хлябът и храната, които ми поднасят, ще ми навредят, но въпреки това съм хапвала малко, тъй като съм длъжна да поддържам живота си. В очите на Небето да се яде такава храна е грях. При диспептичен стомах можете да сложите на трапезата различни плодове, но не много видове на едно ядене. По този начин ще имате разнообразие, вкусът ви ще бъде задоволен и след консумацията на такава здравословна храна ще се чувствате отлично.
Някои от вас смятат, че до тях непрекъснато трябва да има някой, който да им казва колко да ядат, но това не е начинът. Трябва да бъдем умерени във всичко, тъй като нетленна корона и небесно съкровище ни очакват. Сега бих желала да кажа на моите братя и сестри, че лично аз бих придобила моралната сила да удържа позицията си и да управлявам себе си. Не бих желала да предоставя това на никой друг. Вие ядете твърде много, а след това съжалявате и така постоянно мислите за онова, което ядете и пиете. Просто яжте онова, което смятате, че е най-добро, и вървете напред, като се стараете да бъдете чисти в очите на Небето и да нямате угризения на съвестта. Ние не вярваме, че изкушенията ще бъдат напълно премахнати както пред децата, така и пред възрастните. Предстои ни битка и ние трябва да съумеем да устояваме на сатанинските изкушения. Бихме искали да сме сигурни, че притежаваме силата да направим това.

Един протест срещу начинаещи
Докато ви предупреждаваме да не преяждате дори и с най-доброкачествената храна, бихме искали да предупредим и онези, които са отишли в крайност, да не си издигат фалшив образец и да не карат другите да се съобразяват с него. Някои започват като здравни реформатори, но не са годни да постигнат нещо ценно в която и да е област и нямат достатъчно разум да се грижат за собствените си семейства или да заемат определеното им място в църквата. Какво правят всъщност те? Преди всичко се опитват да се представят за лекари на здравната реформа, като че ли биха могли да постигнат някакъв успех. Те си приписват отговорностите на лекарската практика и поемат в ръцете си живота на мъже и жени, а всъщност нямат понятие от тази работа.
Издигам гласа си срещу начинаещите, които самоволно са се заели да лекуват болести според принципите на здравната реформа. Бог да не даде да попаднем в ръцете им, за да си правят експерименти с нас. Много сме малко, за да допуснем някой от нас да умре безславно по този начин. Бог да ни избави от такава опасност. Не се нуждаем от такива учители лекари. Нека се опитват да лекуват болести само онези, които познават човешкия организъм. Небесният Лекар беше изпълнен със състрадание. От този дух се нуждаят всички, които имат работа с болни. Някои са решили да станат лекари, но са всъщност фанатизирани, себелюбиви и упорити. Човек не може да ги научи на нищо. Може би те никога не са извършвали нещо, което си заслужава да бъде извършено, не са постигнали онова съвършенство, което би могло да направи живота им успешен, не са придобили истински ценните познания, които би трябвало да имат, и въпреки това са започнали да практикуват здравната реформа. Не можем да позволим такива личности да убиват другите. Не, не можем да позволим това!
Бихме искали да общуваме помежду си правилно по всяко време и по всякакъв начин. Бихме желали да доведем нашия народ до възможно най-доброто състояние по отношение на здравната реформа. „Нека – казва апостолът – очистим себе си от всяка плътска и духовна нечистота, като се усъвършенстваме в святост със страх от Бога.“ За да устоим в последните дни трябва да водим истински правилен живот. Нуждаем се от бистър мозък, здрав ум и бодро тяло. Необходимо е да започнем сериозна работа за децата си и за всеки член от семейството. Ще издигнем ли правилно истинското познание и ще се съобразяваме ли с него? Исус идва! А как бихме могли да се подготвим за безсмъртието, ако живеем в тъмнина и заслепени спрямо себе си и спрямо издигащите душата истини на тези последни дни? Дано Бог да ни помогне да започнем да работим тук така, както никога досега!