Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Чай и кафе – 108 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Чай и кафе – 108 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Стимулиращият ефект на чая и кафето

732. Съвременните “стимулиращи” диети и питиета не спомагат за доброто здраве. Чаят, кафето и тютюнът действат възбуждащо и съдържат отрови. Те не само не са необходими, но са и вредни и не трябва да се консумират, ако искаме да прибавим въздържанието към познанието.
РХ, 21 февруари 1888 г.

733. Чаят е отрова за организма. Християните би трябвало да го изоставят. Влиянието на кафето е подобно на влиянието на чая, но ефектът върху организма е още по-лош. То го възбужда и после в същата степен го изтощава, омаломощава. Онези, които пият кафе и чай, носят следите им върху лицата си. Кожата пожълтява и става като на мъртвец. Външният вид престава да отразява блясъка на здравето.
2 С, с. 64, 65, 1868 г.

734. Употребата на чай, кафе и наркотиците опиум и тютюн предизвикват в човешките същества всякакви по вид болести. Тези вредни прищевки трябва да бъдат изоставени – не само една от тях, а всички заедно, тъй като всички са опасни и съкрушават физическите, умствените и моралните сили. Трябва да бъдат изоставени от гледна точка на здравето. [Сеене семето на смъртта – т. 655]
Ръкопис 22, 1887 г.

735. Никога не употребявайте чай, кафе, бира, вино и каквито и да е алкохолни питиета. Водата е най-добрата течност, способна да очиства тъканите.
РХ, 29 юли 1884 г.

735. Чаят, кафето и тютюнът, както и алкохолните питиета, са в различна степен изкуствени възбудители.
Както бе показано, ефектът от чая и кафето е толкова вреден, колкото ефектът от виното и сидера*, силните спиртни напитки и тютюна…
Пиенето на кафе е нездравословна привичка. То временно възбужда ума към необичайна активност, но вторичният ефект е умора, изтощение, парализиране на умствените, моралните и физическите сили. Умът се обезсилва и ако не бъдат направени решителни усилия да се превъзмогне навикът, активността на мозъка намалява за дълго време. Всички тези нервни дразнители изчерпват жизнените сили и причинената от разбитите нерви раздразнителност, сприхавост и умствена слабост започват да воюват и да се противят на духовния напредък. Не трябва ли поддръжниците на въздържанието и реформата да се събудят и да противодействат на злините – последица от вредните питиета? В някои случаи навикът за пиене на чай и кафе е толкова трудно да се преодолее, колкото е трудно за пияницата да престане да пие алкохол. Похарчените за чай и кафе пари са използвани по-зле, отколкото, ако бяха пропилени. Тези питиета не само увреждат, но и щетата остава за дълго време. Хората, използващи чай, кафе, опиум и алкохол, могат да доживеят до дълбока старост, но този факт не е аргумент в полза на употребата им. Само във великия Господен ден ще бъде разкрито какво тези хора са могли да постигнат, но не са успели поради невъздържаните си навици.
Онези, които прибягват до чай и кафе, за да се импулсират за труд, ще почувстват лошите последици, изразяващи се в разбити нерви и липса на самоконтрол. Изтощените нерви се нуждаят от почивка и спокойствие. На природата й е необходимо време, за да възстанови пропиляната енергия. Но ако нейните сили биват събуждани с камшик чрез употребата на възбуждащи вещества, всеки път, когато процесът се повтаря, всъщност се получава намаляване на истинската енергия. Под влиянието на неестествени стимулиращи вещества може да се постигне за известно време повече, но постепенно енергията все по-трудно се възбужда до желаната степен и накрая обезсиленият организъм не е повече в състояние да откликва на нуждите.
Вредният ефект се приписва на други причини

Навикът да се пие чай и кафе е по-голямо зло, отколкото хората подозират. Мнозина, привикнали към употребата на стимулиращи питиета, страдат от главоболие и нервна отпадналост и пилеят много време поради болестите си. Те си въобразяват, че не могат да живеят без нещо възбуждащо ги и не осъзнават лошия ефект върху здравето. Онова, което прави стимулиращите вещества още по-опасни, е склонността лошите последици често да се обясняват с други причини.
Ефект върху ума и морала

Целият организъм страда в резултат от използването на възбуждащи вещества. Нервната система става неуравновесена, черният дроб се възпалява, качеството на циркулиращата кръв се влошава и кожата става мъртвешка и жълта. Умът също се уврежда. Непосредственото въздействие на тези вещества възбужда мозъка към необичайна активност и го прави по-слаб и по-малко работоспособен. Последицата е изтощение – не само умствено и физическо, но и морално. Като последица виждаме нервни хора, неспособни да разсъждават и с неуравновесен ум. Те често проявяват дух на прибързаност, раздразнителност, обвинение, като гледат сякаш през лупа грешките на другите, а са напълно неспособни да видят собствените си дефекти.
Ефектът от гибелния навик се проявява най-добре, когато консуматорите на чай и кафе се съберат на социална среща. Всички си наливат от своите любими питиета и когато възбуждащото въздействие се почувства, езиците им се развързват и започват да говорят непочтено срещу другите. Никак не пестят, нито пък добре подбират думите си. Клюкарски подробности минават от ухо на ухо и често хвърлят отровата на скандала. Неразумните клюкари забравят, че имат Свидетел. Един невидим Наблюдател записва думите им в небесните книги. Всичките нелюбезни критики, преувеличени разкази, чувства на завист, изказани под възбудата на чашата с чай, биват записани от Исус като думи, изречени против самия Него. “Понеже сте направили това на един от тия най-скромни мои братя, на Мене сте го направили.”
Вече страдаме поради лошите навици на нашите бащи и все пак мнозина поемат по път, по-лош от техния! Опиум, чай, кафе, тютюн и силни спиртни питиета бързо угасват искрата на жизнеността, все още останала в човешкия род. Всяка година се изпиват милиони галони упойващи питиета и милиони долари се харчат за тютюн. Робите на апетита лишават децата си от храна, облекло и образование, постоянно пилеейки парите си за чувствени удоволствия. Докато тези злини съществуват, обществото никога не може да бъде в добро състояние.
ХВБХ, с. 34-36, 1890 г.

Създават нервна възбуда, а не сила

737. Вие сте нервни и раздразнителни. Чаят има способността да възбужда нервната система, а кафето замъглява мозъка; и двете са изключително вредни. Трябва да внимавате с диетата си. Яжте здравословна и питателна храна и пазете спокойствието на ума, което ще ви помогне да не се дразните толкова лесно и да не избухвате в ярост.
4 С, с. 365, 1879 г.

738. Чаят въздейства като възбуждащо вещество и в известна степен води до интоксикация. Действието на кафето и на много други широко разпространени питиета е същото. Първоначално пораждат чувство на оживление. Стомахът се възбужда, това предизвиква раздразнителност в мозъка, което на свой ред усилва дейността на сърцето и за късо време дава енергия на целия организъм. Умората се забравя и силата като че ли се увеличава. Интелектът се раздвижва и въображението става по-дейно.
Поради тези резултати много хора предполагат, че чаят или кафето са им от голяма полза. Това обаче е грешка. Те не хранят организма. Ефектът се получава още преди да е имало време за храносмилане и абсорбиране. Приеманото за сила е всъщност само нервна възбуда. Когато влиянието на възбуждащото вещество отмине, неестествената сила отслабва и резултатът – немощ, отпадналост, е съответен на възбудата.
След продължителната употреба на тези нервни възбудители идват главоболието, безсънието, сърцебиенето, лошото храносмилане, треперенето и много други злини, тъй като те изсмукват жизнените сили. Изтощените нерви се нуждаят от почивка и спокойствие. На природата й е необходимо време, за да възстанови пропиляната енергия. Но ако силите й биват събуждани с камшик чрез употреба на възбуждащи вещества, всеки път, когато процесът се повтаря, всъщност се получава намаляване на истинската енергия. Под влиянието на неестествени възбудители за известно време може да се постигне много, но постепенно става все по-трудно енергията да се възбуди до желаната степен. Стремежът към стимулиращи вещества става все по-неконтролируем, накрая волята бива победена и не остава сила, за да се преодолее неестественото желание. Изпитва се влечение към все по-силни и по-силни възбуждащи вещества, докато накрая изтощеният организъм не е в състояние да откликва на нуждите. [Чаят и кафето вредят на стомаха – т. 722.]
СВЛ, с. 326, 327, 1905г.

Нямат хранителна стойност

739. Здравето в никакъв случай не може да се подобри от употребата на вещества, които стимулират за известно време, но после причиняват реакция, последвана от още по-голямо отпреди отслабване на организма. Чаят и кафето често удрят с камшик отслабващата сила, но когато непосредственото им влияние премине, остава чувството на потиснатост. Тези питиета нямат никаква хранителна стойност. Млякото и захарта в чашата чай или кафе са единствените хранителни вещества.
Писмо 69, 1896 г.

Чувството към духовното се притъпява

740. Чаят и кафето стимулират. Въздействието им е подобно на въздействието на тютюна, но увреждат в по-малка степен. Хората, използващи тези бавни отрови, мислят също като пушача, че не могат да живеят без тях, тъй като се чувстват зле, когато посочените идоли не са им на разположение… Такива хора, които задоволяват извратения си апетит, правят това за сметка на здравето и интелекта. Те не могат да оценят стойността на духовните неща. Сетивата им са притъпени и грехът не им изглежда толкова лош, а истината не се оценява за нещо по-стойностно от земните съкровища.
ДД, т. 4, с. 128, 129, 1864г.

741. Пиенето на чай и кафе е грях и нездравословна привичка, която подобно на другите грехове ощетява душата. Тези скъпи идоли създават чувство на възбуда и влошават състоянието на нервната система. След като непосредственият ефект отмине, хората отпадат по същия начин, както са били “повдигнати” от тези възбуждащи вещества.
Писмо 44, 1896 г.

742. Всички, които употребяват тютюн, чай и кафе, би трябвало да изоставят подобни идоли и да дадат равностойността им в Божията съкровищница. Някои хора никога не са правили жертва за Божията кауза и са глухи към Неговите изисквания. Някои от най-бедните ще трябва да водят най-голямата борба, за да се откажат от тези възбуждащи вещества. Тази жертва се изисква не защото Божието дело страда от липса на средства. Всяко сърце обаче ще бъде изпитано, всеки характер ще се прояви. Божият народ трябва да действа ръководен от принципи. Живият принцип трябва да бъде осъществяван в живота.
1 С, с. 222, 1861 г.

Стремежът към стимулиращи вещества пречи на духовното служене

743. Чаят и кафето, както и тютюнът, увреждат върху организма. Чаят възбужда и макар и в по-малка степен ефектът му е същият като този на спиртните питиета. В кафето има по-голяма сила да замъглява ума и да намалява енергията. То не е толкова силно, колкото тютюна, но ефектът е подобен. Аргументите срещу тютюна могат да бъдат използвани и срещу чая и кафето.
Хората, които имат навика да употребяват чай, кафе, тютюн, опиум или спиртни питиета, не могат да се покланят на Бога, в случай че им бъдат отказани прищевките, които са привикнали да задоволяват. Оставете ги, когато са лишени от стимулиращите вещества, да отидат на богослужение и Божествената благодат ще бъде безсилна да оживи или да одухотвори техните молитви и свидетелства. Тези така наречени християни би трябвало да размислят какъв е източникът на радостите им. Дали идва отгоре, от небето?
РХ, 25 януари 1881 г.

Грешникът с притъпени сетива не е невинен

744. Сатана вижда, че когато апетитът е под контрол, не може да владее умовете до толкова голяма степен, както, когато бива задоволяван. Дяволът непрестанно действа, за да подведе хората към себеугаждане. Под влиянието на нездравословна храна съвестта се притъпява, умът се замъглява и способността за възприемане се уврежда. Но вината на грешника не се намалява поради недоброто състояние на съвестта, докато е била безчувствена.
Тъй като доброто състояние на ума зависи от нормалното разположение на жизнените сили, то виждаме каква грижа трябва да се полага и колко недопустимо е да се употребяват нито възбуждащи вещества, нито наркотици! И все пак сме свидетели, че голям брой от хората, твърдящи, че са християни, употребяват тютюн. Оплакват се от причинените от невъздържанието злини, но същите те, въпреки че говорят срещу употребата на спиртни питиета, плюят сока от тютюна*. Възгледите за употребата на тютюна трябва да се променят, преди коренът на злото да е проникнал прекалено дълбоко. Ние ставаме все по-настоятелни по този въпрос. Чаят и кафето подбуждат апетита към още по-силни възбудители. Тогава навлизаме още по-навътре в нещата – приготвянето на храна – и питаме: “Практикува ли се въздържание във всичко? Провеждат ли се и в тази насока реформи, необходими за здравето и щастието?”
Всеки истински християнин трябва да контролира апетита и страстите си. Ако не е освободен от робството на апетита, не може да бъде истински послушен Христов служител. Задоволяването на апетита и страстите притъпява въздействието на истината върху сърцето.
ХВБХ, с. 79, 80, 1890 г.