Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Яденето на месо е особено опасно сега – 97 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Яденето на месо е особено опасно сега – 97 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

661. Месото никога не е било най-добрата храна, но употребата му сега е двойно по-неприемлива, тъй като болестите по животните се увеличават много бързо.
СВЛ, с. 313, 1905 г.

662. Животните стават все по-болни и не след дълго животинската храна ще бъде отхвърлена не само от адвентистите от седмия ден, но и от много други хора. Трябва да се приготвят полезни и поддържащи живота храни, така че хората да нямат нужда от месо.
7 С, с. 124, 1902 г.

663. Кога знаещите истината, ще застанат решително на страната на добрите принципи за сегашното време и за вечността? Кога ще бъдат верни на принципите на здравната реформа? Кога ще осъзнаят, че е опасно да се яде месо? Поръчано ми е да кажа, че ако някога яденето на месо е било безопасно, то сега вече не е.
Ръкопис 133, 1902 г.

664. Според дадената ми светлина не след дълго ще трябва да се откажем от всякаква животинска храна. Дори млякото трябва да бъде оставено. Болестите стават все повече. Божието проклятие тегне над земята, тъй като човекът я е проклел. Навиците и обичаите на хората, са довели земята до такова състояние, че човечеството трябва да замести месото с някаква друга храна. Ние изобщо не се нуждаем от месо. Бог е в състояние да ни даде нещо друго.
Сп. “Юниън конферънс рекърд”, Австралия, 28 юли 1899 г.

Страданията на животните и последиците от тях

666. Често животните биват откарвани на пазара и продавани за храна, когато са вече толкова болни, че собствениците им не ги искат повече. Някои от методите на угояване за пазара водят до болести. Когато са изолирани от слънчева светлина и чист въздух и дишат въздуха в мръсните обори, и може би са хранени с гниеща храна, целият им организъм се замърсява.
В много случаи, докато стигнат до пазара, биват транспортирани на големи разстояния и подлагани на жестоки страдания. Взети от зелените пасища и пътували стотици мили по горещи и прашни пътища или натъпкани в мръсни вагони, болни и изтощени, а понякога лишени от храна и вода за много часове, бедните създания се извозват до мястото на тяхната смърт, за да могат човешки същества да се хранят с труповете им.
СВЛ, с. 314, 1905 г.

667. Мнозина умират от болести, изцяло причинени от яденето на месо; въпреки това светът като че ли не помъдрява. Често се убиват животни, превозени на големи разстояния. Кръвта им е била замърсена. Угоени, те са били лишени от здравословни движения и когато пътуват надалеч стават болнави и изтощени. В това състояние ги убиват, за да бъдат продадени на пазара. Кръвта им е заразена и онези, които ядат от месото, всъщност ядат отрова. Някои не страдат веднага, но други получават силни болки и умират от треска, холера или някоя непозната болест.
На градския пазар се продават много животни, за които собствениците им знаят, че са болни, а купувачите не винаги са в неведение по този въпрос. Това е обичайна практика и месоядците знаят, че ядат заразено месо особено в големите градове.
Някои от довежданите до касапина животни като че осъзнават с инстинкта си какво предстои и стават буйни и луди в буквалния смисъл. Докато са в това състояние, биват убивани и месото им се приготвя за пазара. То е отрова и причинява на хората, които го ядат, спазми, конвулсии, апоплексия и внезапна смърт. Въпреки това причината за всички тези страдания не се приписва на месото.
Докато ги карат към кланицата, към някои животни се отнасят по жесток начин. Изтезават ги и след като са прекарали много часове неописуеми страдания, биват заколвани. За пазара са били приготвяни дори болни свине и отровното им месо е причинявало заразни болести, предизвикали смъртта на много хора.
ДД, т. 4, с. 147, 148, 1864г.

Месото увеличава податливостта на човешкия организъм към болести и внезапна смърт

668. Яденето на месо увеличава десетократно вероятността човек да се разболее.
2 С, с. 64, 1868 г.

669. Светските лекари не могат да дадат обяснение за бързото разпространяване на болестите сред човечеството. Ние обаче знаем, че много от тези страдания са причинени от яденето на месо.
Писмо 83, 1901 г.

670. Животните са болни и като ядем от месото им, посаждаме семето на болестта в собствената си плът и кръв. Когато хората, които ядат такова месо попаднат в нездрава атмосфера, чувстват последиците много по-остро. Така и ние, когато влезем в съприкосновение с епидемии и заразни болести, не можем да устоим на болестта.
НС, с. 8, 1896 г.

671. Имате плът, но тя няма добро качество. Много по-зле сте с тази тежест от плът. Ако всеки от вас мине на по-оскъдна диета, за да свалите 25-30 паунда* от теглото си, бихте били много по-устойчиви на болести. Яденето на месо влошава качеството на кръвта и плътта. Телата ви са в трескаво състояние, готови да се разболеят всеки момент. Възможни са остри заболявания и внезапна смърт, тъй като организмът ви няма сили да се справя с болестите. Ще дойде време, когато ще се окаже, че силата и здравето, с които сте се успокоявали, е всъщност болнавост.
2 С, с. 61, 1868 г.