Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Яжте бавно,дъвчете много – 22 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

Яжте бавно,дъвчете много – 22 – Съвети за диетата и храненето – Елена Вайт (Елън Уайт)

168. За да имате добро храносмилане, храната трябва да ядете бавно. Това е добре да запомнят всички, които искат да избегнат диспепсията и осъзнават, че са длъжни да пазят силите си, за да отдадат на Бога възможно най-добрата служба. Ако времето ви за ядене е ограничено, не гълтайте бързо, а яжте по-малко, с повече дъвчене. Ползата от храната зависи не толкова от количеството, колкото от доброто смилане. Също вкусът се задоволява не толкова от количеството погълната храна, колкото от времето, през което тя остава в устата. Възбудените, неспокойните или бързащите ще направят добре, ако не започват да ядат, докато не си починат и не се успокоят, тъй като жизнените сили, вече силно обременени, не могат да доставят необходимите за храносмилане сокове.
[ХВБХ, с. 51, 52]; ЗС, с. 120, 1890 г.

169. Храната трябва да се поема бавно и да се сдъвква напълно. Това е необходимо, за да може слюнката добре да се смесва с нея и храносмилателните сокове да влизат в действие.
СВЛ, с. 305, 1905 г.

Урок, който трябва да се повтаря

170. Ако искаме да възстановим здравето си, необходимо е да обуздаваме апетита, да ядем бавно и малко на брой ястия. Това наставление трябва да се повтаря често. Не е според принципите на здравната реформа да ядем много ястия на едно хранене.
Писмо 27, 1905 г.

171. Когато се прави преход от месна към вегетарианска диета, необходимо е голямо внимание, за да бъде трапезата снабдена с добре приготвена храна. Грешка е да се яде много каша. Далеч по-добра е сухата храна, изискваща дъвчене. Приготвянето на здравословна храна е благословение. Хубавият черен хляб и малките хлебчета, приготвени просто, макар и със значителни усилия, са изключително полезни. В хляба не трябва да има и най-лекия вкус на киселост. Добре е да се приготвя с голямо старание, за да не бъде мек и клисав.
Приготвените правилно доброкачествени зеленчуци са по-здравословни от пюретата и кашите за всички, които могат да ги ядат. По здравословно е заедно с плодовете да се яде добре приготвен хляб, преседял два-три дни, вместо пресен хляб. Всичко това, заедно с бавното дъвчене, ще достави на тялото необходимите съставки.
Ръкопис 3, 1897 г.

172. За приготвянето на кифли използвайте мека вода и мляко или малко сметана. Правете тестото твърдо и го месете, както за хрупкави бисквити. Печете го на скарата на фурната. Кифлите стават сладки и вкусни. Те изискват продължително дъвчене, което е от полза не само за зъбите, но и за стомаха. Правят пълноценна кръв и придават сила.
РХ, 8 май 1883 г.