Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

95 тезиса за праведност чрез вяра, въведение

Всъщност няма особена нужда да правим апология на Мартин Лутер! Просветлението, дошло му на прочутата стълба в Рим, че праведният ще живее чрез вяра, било наистина крайъгълен камък на Реформацията. Неговите 95 тезиси, заковани на портата на църквата във Витенберг, не били основно изложение на въпроса за праведност чрез вяра. Те се занимавали преди всичко с необходимостта от реформа на средновековната религиозна система, настоявали за свобода на съвестта, осъждали продажбата на индулгенции и изобличавали беззаконията, вършени от папата.
95-те тезиси в тази книга се съсредоточават върху истините за оправдание чрез вяра единствено в Исус Христос. Това е вест, приложима за всички времена. Нейната значимост нараства все повече и постепенно поглъща всички останали теми. Вестта се нарича „Христос наша правда“.
Теорията за праведност чрез вяра е динамит. Ако я разберете, никога повече няма да бъдете същите. Но теорията не е достатъчна. Истинската сила идва само когато я преживеете. Днес отправям покана да преживеете най-важното нещо в живота си!