Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Изграждане на мостове – 3 – Да печелим приятели за Бога – Марк Финли

Една студена, ветровита есенна нощ в Чикаго, Бил вървеше надолу по тъмната улица, клатушкайки се и с разбъркани мисли, въртящи се в главата му. Той стигна до критично време в своя живот и някои въпроси го притиснаха настоятелно: „Кой съм аз? Какъв е смисълът на живота? Имам ли определена цел?“
Той вървеше сам, доста намръщен, когато ритна куп отпадъци и видя парче хартия, което излетя. По някаква причина го хвана и го сложи в джоба си. След като пристигна в дома си, Бил изкара хартията. Тя беше покана за евангелските серии в Елмхурст, Илинойс. Като гледаше заглавията на лекциите в брошурата, той си каза: „Това са някои от многото въпроси, които си задавам“. Така той започна да посещава събранията. Това парче хартия, захвърлено в купа с листа, доведе Бил до една опитност, която промени живота му.
По целия свят мъже и жени постоянно си задават важни въпроси, големи въпроси. Дълбоко в себе си те се чудят за значението и целта. Съвременна група за проучване изследва, какви са повечето въпроси, които си задават американците и направи списък с петте най-задавани въпроса.
НАЙ-ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ:
Как да се справя със самотата?
Как да овладея стреса?
Как да намеря вътрешен мир?
Изоставен ли е светът?
Защо тогава има толкова много страдания?
Дълбоко вътре в сърцата на мъже и жени във всяка част от обществото и всяка възраст от живота има въпроси, които викат за отговори. Тези неразрешени вътрешни въпроси са често мостове към започване на библейско изучаване. Бог често използва тези въпроси като начало на представяне на истината. Като пример за това е опитността на етиопеца и Филип.
Вашата цел като ръководител на събиране е да споделите с вашия клас няколко семпли метода, как чрез въпросите на хората да ги водим към библейско изучаване.
Аз вярвам, че Светият Дух води до това, тези въпроси да изпъкнат на преден план. И Той има начин да свърже тези, които имат въпроси, с тези, които имат отговорите им. Божието решение е, всеки един от нас да открие отговорите в Библията, което ни прави брънка във веригата, спусната от небето за спасението на мъже и жени.
Някой си етиопянин също имаше въпроси. Той четеше месиянското пророчество в Исая и се чудеше, Кой би могъл да бъде Този Изкупител. Така Бог изпрати Филип, който се присъедини към неговата колесница и започна да представя на нетърпеливия слушател живота на Исус.
Има хора навсякъде около нас, които чувстват, че ние живеем на границата на настъпваща криза. Те търсят някого с отговори. Мнозина търсят да разберат пророчествата от Библията. Е.Уайт ни казва:
„Има мнозина, които четат Писанията, но не могат да разберат тяхното истинско значение. По целия свят мъже и жени са изпълнени с копнеж за небето. Мнозина са на границата на царството, чакащи само да бъдат събрани“ („Деяния на апостолите“, стр. 109).
(Дори някои от нашите членове искрено вярват, че само някои ще се заинтересуват от истината, или изобщо никой. Би било добре да се подчертае цитатът от „Деяния на апостолите“, стр. 109. Отбележете също така трите въпроса, които хората имат в умовете си, когато някой чука на техните врати. Искайте да подчертаете ключовите точки чрез видео-представяне, което е необходимо да изясни целта на нашето посещение в първата минута от разговора.)
Откровените слушатели, мъже и жени „на границата на царството“, чакат някой да им покаже, как да влязат. Много от тях могат да гледат нашите медийни програми.
Аз мисля за Лизи от южната част на Чикаго. Един адвентист мирянин почукал на нейната врата един ден, докато използвал интереса към „Гласът на пророчеството“. Когато Лизи отворила вратата, той се представил: „Аз съм Майк Джоунс от „Гласът на пророчеството! Бих искал само да ви покажа книгите на нашата програма, които ще бъдат специален подарък за постоянните ни слушатели.“ Докато той се усмихвал, тя отговорила: „Благодаря Ви, че дойдохте, чаках Ви от 20 години.“ Пронизан от тази реакция на напълно непознатата, Майк успял да попита: „Какво искате да кажете?“ Поканвайки Майк вътре, тази жена обяснила, че нейният мъж е приел библейски курс чрез „Гласът на пророчеството“ преди 20 години, скоро преди да умре. Тя все още имала всички уроци. Всяка вечер преди да си легне в леглото тя разглеждала някоя част. Лизи е правила това в продължение на две десетилетия.

Докато Майк говорел с нея, той започнал да вижда, че тя има вяра върху всички истини, които адвентистите свято държат. Като резултат на този контакт Лизи и три от нейните приятелки били кръстени.
Нека да видим, как ние можем да станем мост между нашите медийни програми и личното библейско изучаване. Пастор Вандеман, пастор Матюс, пастор Брукс и пастор Ричардс, всички те стимулират интереса чрез техните медийни разпространения. Но те нямат местни представители, които да следват тези интереси, освен нас. Ние сме мостове. Ние можем да възпитаваме някого, чийто интерес е заспал преди Сатана да го изкорени.
Ето как. Да речем, че вие отивате да посетите някого, който се е отзовал на адвентното радио. И вие имате едно прекрасно обучение за извършване на такова посещение. Какво е първото правило, което трябва да помните, когато чукате на вратата? Усмихвайте се, усмихвайте се, усмихвайте се, защото вие никога нямате втори шанс да направите първо впечатление. Сега, когато хората отворят вратата, какво преминава през техния ум, щом видят непознат да стои там? Те имат три въпроса:
Кой е този?
Какво иска?
Колко дълго ще стои?
Така в първите 60 секунди вие можете да дадете отговор на тези въпроси. Вие можете да кажете: „Здравейте, аз съм… Представям Ви Джордж Вандеман. Той прави телевизионна програма. Ние сме много щастливи, че Вие сте зрител на програмата, и аз желая да взема кратко интервю, което ще трае две или три минути. Така ние можем да подобрим качеството на нашата програма. Мога ли да Ви задам няколко кратки въпроса и да Ви представя книгата – подарък от пастор Вандеман?“
Вие бързо отговаряте на техните неизговорени въпроси. Ако личността желае, вие пристъпвате към проучването.
Редовен зрител ли сте?
Вие можете да попитате, дали те са забелязали тази програма и дали я гледат редовно. Вие искате да знаете, дали личността е случаен зрител, или е някой, който развива дълбок интерес.
Кои програми Ви харесват най-много?
Вие можете да ги питате, дали харесват програми за библейските пророчества, за здравето или за християнско живеене.
Получавате ли своите материали?
Можете да кажете: „Забелязвам, че Вие питате за някои книги и искам да бъда сигурен, че сте ги получили. Понякога става объркване в пощата.
Могли ли сте да изкарате някои от нашите библейски курсове?
Ако човекът не е изкарал библейски курс, тогава попитайте: Може би се интересувате от нашата нова серия Библейско ръководство? Вие можете да кажете: „Едно от нещата, които приветствам в пастор Вандеман, е това, че неговите вести са винаги основани на Библията. Той би бил щастлив да посети всеки един, който се отзове, но това е невъзможно. Затова той би се зарадвал, ако ви предам серия библейски уроци със заглавие „Божиите вести за днес“. Мога ли да ви обясня, как да започнем и да проведем тези уроци?“
Повечето хора в този момент ще ви поканят вътре, за да им представите уроците. След обясняване начина на проповядване вие можете да попитате, дали това би било добро време, за да дойдете следващата седмица, за да им предадете урок и да им оставите следващия.
Има хора, които се колебаят да приемат уроци от някого – дори когато мислят, че се интересуват от Библията.
Може да има член от семейството, който да възразява. Или може да се чувстват неудобно да има хора в дома им, които не познават. В такъв случай вие можете да кажете: „Ние редовно спонсорираме библейски курсове върху Данаил и Откровение – големи пророчески книги, които разкриват, къде се намира нашият свят. Бихте ли проявили интерес да дойдете някога?“ Ако те се интересуват, вие ще им подадете допълнителна информация.
Заставането като мост между интересите на медиите и тези на слушателите може да бъде едно огромно служене. Има много други начини за развиване на интересите, като изпращането на картичка по пощата, в която им предлагаме безплатен курс за библейско изучаване. Когато тези картички се върнат обратно при нас, много е важно да използваме интереса и да ги посетим в разстояние на пет дни. Ако чакаме месец, интересът може да замре.
Някои семейства използват времето събота след обед, разнасяйки такива картички в своите градове. През седмицата те се молят в семейното богослужение, хората да отговорят. Ние се нуждаем да дадем на нашите деца позитивно свидетелство в ранната им възраст. Ето как се извършва спечелване на нашите близки.
Аз си спомням добре чукането на вратата на една двойка, Тед и Алис. Те бяха изпратили картичка за записване за библейски курс. Аз им занесох уроци и ги попитах, дали биха ми позволили за две-три минути да им обясня, как да ги изучават. Те ме поканиха вътре. Аз казах: „Много хора имат въпроси за живота: На какво ще прилича небето? Какво се случва, когато умрете? Как можете действително да си отговорите на тези въпроси от Библията? Тези уроци дават отговор на тези въпроси. Те са предназначени за заети хора.“
Когато отидох за второ посещение, те отново ме поканиха вътре. Беше зима и в апартамента беше горещо и миризливо. Тед държеше бира в едната си ръка и цигара в другата. Тази двойка имаше три деца, всичките под пет години. И можеха да се видят техните изцапани пелени. Децата не спираха да плачат. Алис изключи телевизора, за да ни осигури малко тишина. Ето как започнахме библейските часове – прозорците затворени, миризма изпълваше стаята. Тед къркаше бира, комедиантите по телевизията пускаха шеги, децата викаха. Аз си помислих: „О, Боже, какво можеш да направиш в това обкръжение?“
Но въпреки целия шум и разсейващи фактори там имаше двама души, които искрено търсеха нещо повече в своя живот. Следващата вечер аз представях Исус Христос на Тед и Алис. Те коленичиха с мен и Го приеха като свой Спасител. Година и половина по-късно Тед можа да стане мирянин проповедник в Адвентната църква.

ПРИЯТЕЛИ И РОДНИНИ
Да служим за развитието на медиите и изучаването на Библията чрез планиране и поучаване е прекрасно служене. Но какво да направим за нашите приятели и близки? Как да започнем да учим с тях? Ето четири начина, които могат да бъдат много полезни.

ЗАПОЧВАНЕ НА БИБЛЕЙСКИ УРОЦИ:
Показвайте загриженост по осезаем начин;
Развивайте интерес чрез литература;
Търсете удобни случаи;
Споделяйте библейските отговори.
Този план заслужава прилагане. Това е сърцето на днешното представяне. Ако членовете в клас желаят:
1. Демонстриране на загриженост по осезаем начин;
2. Развиване, култивиране интереса чрез литература;
3. Търсене на удобни случаи;
4. Споделяне на библейските отговори,
сърцата на стотици ще бъдат възприемчиви и умовете им отворени за започване на библейски часове.

Първо ние показваме загриженост. Развиваме интерес чрез споделяне и свързване в приятелски връзки, като бъдем в помощ чрез литература. Аз никога няма да забравя начина, по който моят баща демонстрира своята грижа за мен. Моята майка ме считаше католик и ме възпитаваха в католическо училище. След като баща ми стана адвентист, той не започна веднага да ме учи на доктрините. Той се предаде да стане близък с мен.
Татко не се интересуваше от спорт, но аз като 17-годишен, разбира се, се интересувах. Така той започна със спорта. Аз играех баскетбол, ние се нуждаехме от треньор. Така татко изучи баскетбола и стана наш треньор. Когато един петък вечер ние имахме една голяма среща, той обясни, защо не може да дойде. Но не ме осъди за това, че ще играя. Той каза: „Аз ще бъда вкъщи и ще се моля за теб.“
Татко не обичаше риболова толкова много, но аз да. Така той имаше възможност да каже: „Сине, ще станем рано в неделя сутрин и ще отидем на риболов“.
Татко показваше своята грижа по осезаем начин. Когато започнах да задавам големи въпроси за живота и смъртта, той беше готов с отговорите, даде ми книги за четене и започна да учи Библията с мен. Накрая дойде денят, когато той ме покани на евангелизаторско събрание. В събота вечер щях да ходя на танци и пътят ми минаваше точно покрай залата, където се състоеше събранието. Татко ми каза, че мога да дойда преди да започнат танците. Така и направих. Седнах, като мислех, че това ще е най-отегчителната лекция, която съм чувал. Но на следващото събиране имах по-голям интерес и стоях по-дълго. Постепенно моят интерес към библейските пророчества нарасна, а интересът ми към танцуването намаля, докато бях засегнат от библейската истина.
Ние можем да бъдем мостове между интереса към медиите, представящи Библията, и личното библейско изучаване – мостове между нашите любими хора и библейското изучаване. Първо покажете на своите близки любовта по осезаем начин, тогава им дайте литература, която да увеличи интереса им. След това им предложете, някой път да седнете и да говорите за техните въпроси в по-голяма дълбочина. Накрая ги поканете на евангелизационни събрания.
Бог има някого за спечелване чрез вас. Молете се с молитвата на тази прекрасна песен: „Боже, положи ми някоя душа на моето сърце и обикни Ти таз душа чрез мен, така да мога аз смирено да извърша моята част, за да спечеля тази душа за Теб.“

БЕЛЕЖКИ:
I. Време за дискусия и споделяне (15 минути).
Наблегнете на навлизането в дискусионните въпроси. Защо да не определите двама членове от класа, които да се подготвят предварително да представят интересите на медиите.
II. Задача (5 минути).
Бъдете сигурни, че ще се получи интерес посредством медиите. (Това чудесно нещо – картичките за библейски курс!) Списъка с имената на интересуващите се поставете на карта и в края грижливо ги разпределете в класа. Важно е, да дадете имената на интересуващите се на тези, които са подбудени да ги вземат, същата вечер на преподаването.
III. Импровизация (10 минути).
Посочете двама души от класа, които да изучат материали за импровизация на разговор или в краен случай може и да ги четат.
Импровизация.
Практикувайки, вие търсите да намерите личност, която е отворена към нашите методи. Допущате, че сте тръгнали да се запознаете с техните интереси и да научите повече за интереса им към Библията. Споделяне на нещо, което сте научили от Писанието, може да бъде от практична полза за вас и начин да насърчите тези хора.
Пример:
Джон: Аз мисля, че ти си наистина радостен от тези уроци. Преди имал ли си такава възможност да изучаваш Библията?
Джеф: Чел съм части от Библията, но в действителност никога не съм я изучавал. Мисля, че всеки би трябвало да схваща Библията.
Джон: Съгласен съм с теб. Това би ми помогнало толкова много в различни ситуации от моя живот.
Джеф: Зная, че понякога Библията може да изглежда точно като една отдалечена от мен история от древността.
Джон: Да, тя разкрива голяма част от историята. Но знаеш ли, аз открих, че принципите, които намираме в Писанието, са удивително уместни, когато ги прилагам в моя живот сега.
Джеф: И за сега? Как става тази работа?
Джон: Добре, аз мога да ти дам пример, ако разполагаш с минута.
Джеф: Разбира се, казвай.
Джон: Жена ми и аз имахме проблеми с нашия син, който е юноша. Обикновено имаше бунт от негова страна и не можехме да общуваме много добре. Тогава аз прочетох в книгата „Ефесяни“ един пасаж за семейните взаимоотношения и стигнах до стиха, който казва: „Бащи, не дразнете децата си, но възпитавайте ги в учение и наставление Господне“ (Ефес. 6:4). Този текст наистина ме улучи (попадна в мен). Аз бях дразнил сина си. И той, разбира се, също ме беше дразнил. Аз не бях част от решението, а част от проблема. Реагирах с гняв на неговия гняв. И когато му виках, аз не го възпитавах, нито го напътствах в Бога. Така аз се молех за това и започнах да говоря за моите проблеми, и опитвах повече да поучавам, вместо само да викам. Това предизвика голяма промяна в нашата близост.
Имате различни участници. Помислете за специфични пасажи или стихове от Писанието, които могат да им се дадат за удобство, насърчение или практична помощ. Проведете събеседване, в което участниците могат да споделят онази опитност със Словото, която ще послужи за насърчение на други, които проявяват интерес към Библията.
IV. Взаимодействие със Словото (20 минути).
1. Корнилий, благородник, смятан за властен, значим и богат, беше явно с бедна перспектива за Евангелието. Въпреки това в своя вътрешен духовен живот той търсеше Бога. Молеше се за светлина и истина. Той беше възприемчив. Бог често ни сюрпризира с отваряне на умове, които ние мислим, че ще си останат затворени.
2. Божието желание е да снабди с мъдрост тези, които са отворени, за да разбират Неговата истина. Ефес. 1:17-19 разкрива Божието желание до отвори нашите умове, за да получим Божествена мъдрост в печеленето на души.
3. Съгласно 1 Петр. 2:15 и 2 Кор. 2:17, Павел набляга, че благочестив живот е този, който дава правдоподобност на нашето свидетелстване. Честността и искреността в нашите ангажименти към Бога са основата за стремежа към успешно свидетелстване.
Пастирю/водителю, тук има три много специални неща, които можете да извършите, за да направите вашия клас успешен:
1. Организирайте добре, разпределете имената на интересуващите се напред във времето;
2. Снабдявайте всички необходимии материали с всяко следващо име;
3. Снабдявайте душеспасителите с повече умение и опит, за да отидат с някакъв малък опит.
Събирането е ключ №1. Някога някои участници в класа започват да излизат в мисионското поле, създавайки контакти за Исус, и тогава започват да споделят своите опитности. Тогава целият клас и цялата църква ще бъдат вдъхновени да вземат участие в печеленето на души.
Дайте задачата за четвъртото събиране.
Произнесете четвъртата беседа: „Споделяйте Словото.“
Организирай молитвени групи

ВРЕМЕ ЗА ДИСКУСИЯ И СПОДЕЛЯНЕ:
1. Кои са някои от темите, които служат за събуждане на духовния интерес?
2. Могли ли сте да споделите библейските истини с близки? Какъв подход сте използвали?
3. Бихте ли използвали същия подход сега?
4. Говорете за задачата, поставена миналата седмица. Как потръгнаха нещата, когато приложихте новия подход за свидетелство? Споделете за поведението на хората (реакцията им, отговорите им – бел. пр.).

ЗАДАЧА:
Направете кратък оглед, кой от вашата област е отговорил на медиите или на картичката за интерес. Направете кратко посещение и вижте, дали те се интересуват да научат повече за Библията. Установете някой общ интерес, ако те са възприемчиви и податливи.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ СЪС СЛОВОТО:
1. Корнилий беше мъж, когото Бог много драматично подготви за слушане на Божиите спасителни вести. Какво направи той, което даде възможност, Светият Дух да се излее така силно? Деян. 10:30-33.
2. Един от начините, Светият Дух да ни направи изпълнени със сила свидетели, е, като ни помага духовно да виждаме повече и да говорим повече. Забележете нещата, за които с помощта на Светия Дух можем да научим, че са глупави.
3. Определете ключовия компонент в превръщането ни на мостове между истината и нашите роднини, за което говори Петър в 1 Петр. 2:12,15.
4. Какво съществено качество в нашето свидетелстване определи Павел във 2 Кор. 2:17?