Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Обаянието на суеверието – 3.1. Гадаене и гледане на карти – Курт Хазел

Предсказание
Съществува голям спектър от предсказания. В наше време имат голям разцвет. Много хора се занимават с врачуване. В САЩ по много улици има рекламни табели: „Служба за предсказване. Моля, заповядайте! Работно време – без прекъсване“. Съблазнително! Кой не би искал да знае как ще протече пътуването му, дали ще го посрещнат добре или зле. Изкушението е голямо и едва ли някой допуска, че в такъв момент извършва престъпление спрямо Божието Триединство, че това е сатанински атентат.

Гледане на карти
Към предсказването спада и гледането на карти. Това е една от многото маски, зад които се крие дяволът. Ужасяващо е, че толкова много хора си гледат на карти. Човек иска да знае какво му носи бъдещето или какво решение трябва да вземе. На едно изложение в Мюнхен, в обедната почивка, наблюдавах един господин със своята секретарка. Дамата се беше задълбочила в четене на вестник, а господинът си нареждаше карти на една маса. Дали искаше да узнае какви сделки трябва да сключи?

Неспособен да вземе решение
Който си нарежда карти или се оставя да му гледат на карти, изпада в пагубна зависимост. С течение на времето човек е неспособен да вземе самостоятелно решение, без да се допита до картите. Защо трябва да се допитваме до тях? Какво ни казва Хъдзън Тейлър: „Защо да се допитвам до немощни хора, когато съществува един всемогъщ Бог?“ Защо да не се допитаме до Бога, когато взимаме важно решение? Нима има някой, който да ни даде по-добър съвет от Него? Бог не може да бъде видян в картите. Гледането на карти обижда Божеството.

Гледането на карти грях ли е?
Защо гледането на карти да е грях? Който сам си гледа на карти, или позволява това на друг, не търси помош от Бога, но отива при Неговия противник. С това наскърбяваме Всевишния. Освен това, за помоща от лукавия ще заплатим със съответната равностойност. Колко обнадеждаващо е, че Бог може да прости такава обида и да се погрижи да не плащаме нищо на дявола.