Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

Обаянието на суеверието – 3.3. Астрология, хороскопи, зодиак – Курт Хазел

Астрология
Астрономията е наука, която изследва планетите, звездите и космоса. Но астрологията се занимава с тълкуване на положението на звездите и с това се присъединява към окултизма. Хороскопите и зодиаците играят важна роля. Предмет на астрологията е тълкуване на бъдещето от положението на звездите. Това тълкуване на планетите не се основава на Божествената истина.

Хороскопи
Почти никое списание или вестник не може да се откаже от хороскопите. Печатни издания, които игнорират тези неща, имат проблеми и тиражът им спада.

Продажба на стоки, опразваща рафтовете
В един голям вестник назначеният астролог не успял на време да изготви хороскопа. Вестникът вече бил готов за печат. Притиснат до стената, редакторът се решил да отпечата стар хороскоп, който бил издаван преди шест години.
Очаквали куп писма от недоволни читатели. Но не получил нито едно. Накрая си казали, че защо да плащаме на астролог? Така и направили. Едва след половин година се обадил един читател, който се оплакал, че вече бил чел днешния хороскоп. Писмото гласяло: „Тук нещо не е наред!“ Той бил прав, хороскопът наистина бил стар. Останалите читатели, а те са стотици хиляди, не забелязали нищо и напълно разчитали на тези предсказания.

Зодии
Една дама споделя: „Да чета хороскопите и да се занимавам със зодиите, това е моето хоби“. Оправдателно допълнила: „Но това е съвсем безобидно прекарване на времето!“ Драги читателю, ако това е и твое хоби, тогава ще заплатиш твърде скъпо. Но Исус може да те освободи от товарите ти, както направи и с тази дама.

От езически произход
Учението за „астрологическо откровение, съзерцаване на часовете“ е било основано преди 4000 – 5000 години от халдейски и вавилонски свещеници. Въпреки че до днес то е преживяло доста промени, днешната астрология повече или по-малко се базира на древни твърдения. Астрологическото съблюдаване на часове в никакъв случай няма билейски произход.

Заблуда с тежки последствия
Преди хилядолетия небето се е наблюдавало без модерни технически съоръжения. Смятало се, че небето прилича на свод, по който звездите били разположени една до друга като килим. Днес знаем, че не е така. Планетите са разположени не само една до друга, но и една зад друга, защото космосът притежава дълбочина, която се изчислява от астрономите на няколко милиарди светлинни години. Всяко тяло се движи с различна скорост по собствена орбита. Това, което наблюдаваме на небесния свод, в действителност е заблуждаваща картина. Небесните тела не са едно до друго, а едно над друго.

Произволно подразделение
Зодиите представляват пътя, който слънцето изминава за една година. Зодиакът се разделя на 12 части. Такова разделяне е напълно произволно и с нищо не е доказано, че трябва да са точно 12 знака.

Зодии, образи на животни, не съществуват
Халдейците свързали тези разделения на небесната слънчева орбита с религиозните символи на вавилонските божества. Избирали са определена група небесни тела, която свързали с мислена линия и така получавали образа на лъва, след това назовавали тази част на небесната сфера зодияк на лъва. За зодията на скорпиона запазили друга част от звездното небе, която приели, че е подобна на скорпиона. Следователно зодиите не са реални, а измислени символи, които имат фиктивно положение в небесното пространство. Всъщност фигурите на тези животински зодии изобщо не съществуват.

Смайващо тълкуване на характера
Нека разгледаме по-отблизо някои от тези очудващи тълкувания на характера. Драги читателю, ако си роден под знака на овена, трябва добре да внимаваш. Ако си роден под някой друг знак, тогава трябва да си по-внимателен. С изненада ще установиш, че описанието и характеристиката за „овена“ се отнасят и за теб, въпреки че си роден под някакъв друг знак.

Овенът
Астрологията твърди: „Хората, родени под знака на овена, често са сериозни и уверени, от друга страна са колебливи и нервни. Причиняват си чрез пребързани действия, най-често поради необмислени преценки и поведение, загуби и нещастия“.

Описанието отговаря за всички
Може би изненадан се питаш: „Кой ли толкова добре ме познава“? Има още да се чудиш. Това описание е толкова общо, че може да е валидно за всеки. Моля, провери дали не се отнася и за теб. Не си ли често „сериозен и конкретен“? Хората от зодия „овен“ били „нервни и непостоянни“. Това дали не се отнася и за теб? Понякога не се ли колебаеш, когато вземаш някакво решение? Днес кой не е нервен? Не си ли действал често прибързано и необмислено си изказвал мнение? С изненада установявяш, че описанието за хората под знака овен се отнася за всички. А овенът е учуден, когато чете характеристиката, и това още повече му доказва, че трябва „да има нещо“. Но това описание изобщо нищо не доказва.

Лъв
За родените под знака на лъва се казва: „Лъвът е добросърдечен. Планира повече, отколкото може да осъществи“.
Родените под този знак ще кажат, че това е точно описание на техните наклонности. Ако не си роден под знака на лъва и те запитат: „Добросърдечен? Планираш ли повече, отколкото можеш да направиш? Характеристиката за лъва подхожда по същият начин и за останалите хора.

Близнаци
„Родените под знака на близнака са вежливи и любезни, техните думи и действия не винаги обаче се покриват.“
Това не се ли отнася едновременно за всички ни?

Не научавате нищо ново
Драги читателю, никой не може да узнае чрез астрологията нещо, което той не е знаел преди. Тъжното в цялата тази работа е, че всичко това е част от колекцията от модели на дявола и в случая се занимаваме с неща, които Бог изрично е забранил.

Кой е прав?
Странно е, че астролозите работят по различни методи. Един астролог взема за база на изчисление на хороскопа момента на раждането. Трябва да се знае не само деня и часа на раждането, но най-добре е и минутата, дори и секундата. Съзвездията, които в момента на нашето раждане се издигат на източния хоризонт, ще бъдат решаващи за живота ни. Друг изчислява по небесните тела, които в момента на раждането се намират отвесно на небето. А има и астролози, които считат момента на зачатието за решаващ.
Тук цялата работа става още по-сложна, защото кой може да каже точното време? И всъщност, кой от астролозите е най-прав?

Божията присъда
Сега нека се запознаем с това, което ни казва Божието слово за астролозите:
„Уморила си се в многото си съвещания. Нека се приближат сега астролозите, звездобройците и предвещателите на новолунията, и нека те избавят от това, което ще дойде върху тебе! Ето, те ще бъдат като плява; огън ще ги изгори; не ще могат да се избавят от силата на пламъка“ /Исая 47:13, 14/
Според библейското становище астрологията е мерзостен грях. Бог осъжда тази дейност на смърт.

Един съдбоносен хороскоп
Астрологията не само е тежко престъпление, направено срещу Бога, но и хората, които се занимават с нея, са в тежка зависимост. Запознах се с един бизнесмен, който ми разказа: „Много държа на астрологията. Страхотна работа е! Не зная какво бих правил без нея!“ Сподели ми още, че в началото на всяка година си поръчвал да му изготвят хороскоп, според който през втората половина на август щял да има неуспехи. Този интелигентен мъж ме уверяваше: „Знаете ли, добре че го знам. През тази седмица няма да направя нито крачка навън. Няма да карам дори колата, да не ми се случи нещо.“

Знаенето на датата на смъртта ни прави нещастни
Този човек се превърна в роб на хороскопа си и стана зависим от лист хартия. Накрая той завърши: „Поръчах си подробен хороскоп. Зная дори деня на смъртта си, само жена ми не знае нищо.“
Драги читателю, щастлив съм, че не зная денят на моята смърт. Благодаря на Бога, че не ми е дал такова откровение. Ако знаех, всеки ден щях да мисля за това. С удоволствие се отказвам от такова предварително „знание“. Всеки ден, който Бог ми подарява, го изживявам със съзнанието, че съм под Неговата закрила. Животът ми е в Божията ръка. Не желая да зная последният си ден. Още не съм срещал човек, който да е доволен, че го знае. Напротив, колкото повече се приближават към този ден, толкова по-неспокойни и нервни стават тези хора. Фактът, че съм под Божествената закрила, ме изпълва с вътрешен мир.

Предсказателите лъжат
Една дама често се занимавала с астрология и с нейните предсказания, за да прекарва приятно времето си. Тя просто не искала да проумее, че това е неправилно и погрешно. Всичко за тази жена било безобидно развлечение. Но Божието изказване й отвори очите за действителното положение на нещата.
„Защото така казва Господ на Силите, израилевият Бог: Да ви не мамят пророците ви и чародеите ви, които са сред вас, и недейте слуша сънищата си, които вие давате причина да ги сънувате. Защото те ви пророкуват лъжливо в Мое име; Аз не съм ги пратил, казва Господ“ /Еремия 29:8, 9/
След като дамата прочела този текст, тя признава: „Не знаех, че Бог счита гадателите за лъжци, но щом това е грях, няма да се занимавам повече с тези неща.“