Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

ПРЕДГОВОР – 01 – Живот и дейност на Елена Вайт – (Елън Уайт)

ПРЕДГОВОР
Видната религиозна писателка, възпитателка и общественичка, Елена Вайт повече от 70 години е била ангажирана в активна евангелизаторска работа. Публичната й дейност е започнала в Мейн и е завършила в Калифорния. Говорила е пред големи и малки събрания на религиозни, педагогически и възпитателни теми в почти всеки щат на САЩ. Прекарала е и 2 години в активно служене в Англия, Франция, Швейцария, Германия, Дания, Норвегия и Швеция и 9 години в Австралия, Нова Зеландия и Тасмания.
Историята на ранния й живот, духовните преживявания от нейното детство, младост и зрялост, посветеното й служене за спечелване на човешки сърца за Христос са разказани в този том със собствения й семпъл, ясен и жив език.
Колко живо говори тя за скърбите и радостите на своето младежко посвещение на Бога, както и за събитията от последвалите години. Картинно и точно са представени изпитанията, борбите и победите, придружавали труда на неколцината сериозни вярващи, от чиито усилия са възниквали църкви. По-късно тези църкви се обединявали, за да създадат обществото на църквите на адвентистите от седмия ден.
Независимо дали е пътувала с конска каруца из щатите на Нова Англия, с лодка край Ню Йорк, с влак, превозващ емигрантските потоци към Тексас и Оклахома, с туристически експрес до Калифорния или на голям океански параход, пресичащ Атлантическия или Тихия океан – където и другаде да се е намирала, тя се е стремяла при всяка възможност да каже на хората „всичките думи на този живот“.
В допълнение към своя труд като евангелизатор Елена Вайт е допринесла за основаването и издаването на няколко вестника и списания. Написала е редица книги. Най-известни сред тях са петте тома, съставляващи поредицата „Борбата на вековете“, преведена на много езици. Малката й книга „Пътят към Христа“ се печата на повече от сто езика. От всички писания на Е. Вайт лъха най-чисто посвещение и висш морал. Те предупреждават срещу опасностите в духовния живот и възвишават ученията на Библията.
Влиянието й се чувства по целия свят вече цял един век. Контактувайки с различни хора като пътуващ говорител, писател и съветник, тя се е занимавала и е намирала оптимални решения на много човешки проблеми. Стремяла се е да въздигне човешката личност до по-високи цели и да насочи усилията й към по-благородни постижения. Публикациите й по въпросите на образованието и възпитанието са акламирани от видни учени като далеч изпреварващи своето време. А по отношение на изнесените от Елена Вайт принципи на здравословен живот се знае (според американската енциклопедия „Видни американски жени“), че „няма по-добро и по-универсално ръководство на разположение до днес… Под нейно влияние е изграден комплекс от образователни институти на високо професионално ниво, сред които прочутият медицински институт в Лома Линда, Калифорния, открит 1906 г.“. Елена Вайт е била любим публичен говорител. Нейният силен и удивително красноречив език е пленявал вниманието на хилядни множества, които са я слушали като омагьосани.
Историята на своите пътувания и дейност съвместно със съпруга си Джеймс Вайт тя описва накратко от времето на техния брак през 1846 г. до смъртта му през 1881 г.
Описанието на живота на Елена Вайт след смъртта на нейния съпруг, по-нататъшната й дейност, както и събитията от последните й дни, са разказани от К. К. Крайслър, попълнени и компилирани от оригинални източници. Крайслър е бил подпомогнат от сина на Е. Вайт У. К. Вайт и от Д. Е. Робинсън.
В тези заключителни глави са пропуснати много интересни случки, свързани с нейните пътувания и работа, за да може да се даде повече място за цитати от боговдъхновените и пълни с поучения нейни изказвания за развитието на делото, за духовния опит на християнина и за дълга, лежащ върху всеки Христов последовател, да бъде истински ученик на Този, Който е отдал живота Си за спасението на света.
За Елена Вайт може със сигурност да се каже: „Тя направи каквото можеше“. Животът й бе дъхновение за всички хора, посветени на проповядването на Христос пред света.
Бихме искали тази книга да бъде за насърчение на много читатели и да им помага в християнския живот – това е надеждата и молитвата на
ИЗДАТЕЛИТЕ.