Търсене по ключови думи в книги от библиотеката

30. КАК ЕЛЪН УАЙТ Е ИЗПОЛЗВАЛА ЛЕКАРСТВАТА – Избрани вести том 2 – Елена Вайт – (Елън Уайт)

30. КАК ЕЛЪН УАЙТ Е ИЗПОЛЗВАЛА ЛЕКАРСТВАТА

[Елън Г. Уайт постоянно говори за “прости лекарства”. Казва ни по-специално какво има предвид. Това е чистият въздух, слънчевата светлина, движението, почивката, упражненията, правилната диета, употребата на вода и доверието в Божията сила. Освен това в някои случаи в личната си кореспонденция споменава за някои прости лекарства, които е познавала и използвала. Всяко такова лекарство е било споменавано само в един случай. В своята кореспонденция тя говори и за няколко редки, спешни случаи, когато е трябвало да употребява лекарства, по принцип не използвани от нея, освен в критично време.
При преценката на тези случаи читателят трябва да има предвид следните факти:
1. Страниците, които следват, изброяват важните изявления на Елън Уайт за специфични лекарства от прост характер (доколкото такива изявления са били познати по времето, когато е правена компилацията).
2. Тези изявления обхващат само около 11 страници в сравнение с над 2 000-те страници, посветени на изчерпателното представяне на здравните съвети, както ги намираме в книгите на Елън Уайт.
3. В продължение на 50 години Елън Уайт е писала много по здравни въпроси и за грижата за болните. Но интересен и забележителен е фактът, че с изключение на кратко споменатата “низаница от смокини” за болестта на библейския цар Езекия и беглия намек за безрезултатната употреба на билки при заболяването на един от синовете є (Виж “Духовни дарби”, т. 2, стр. 104), тя не е говорила за медицинската употреба на билки или на други специфични прости лекарства в публичните си изявления. Следователно от тези малко на брой факти не можем да извадим заключение, че употребата на билки е от първостепенно значение в цялостната здравна програма, изложена от нея.
4. Елън Уайт никъде не заявява, споменавайки за простите лекове, че други, по-ефективни лекарства не биха могли да бъдат открити по-късно.
Поради впечатленията на някои хора, че писанията на Елън Уайт не само одобрявали билките, но и ги поставяли като главно лечебно средство и че имало голямо изобилие от непубликувани материали по този въпрос, Попечителство на публикациите на Елън Уайт се надява с тази информация да помогне на адвентистите от седмия ден. А и написаното ще се разбере най-добре, когато се отпечатат и следващите изявления. Непредубеденият читател не трябва да им придава по-голямо значение, отколкото авторът. В своята публична работа Елън Уайт е представила пред обществото широките принципи, които трябва да бъдат следвани при лечението на болни.
Съставителите]
Не мога да свидетелствам в тяхна полза
След като съм видяла толкова много вреда, нанесена от прилагането на лекарства отрови, не мога да ги използвам, а и не мога да свидетелствам в тяхна полза. Трябва да бъда вярна на дадената ми от Господа светлина.
Лечението, което прилагахме отначало, когато санаториумът беше създаден, изискваше сериозен труд, за да се преборим с болестта. Ние не използвахме такива лекарства. Следвахме здравословните методи. Делото ни бе благословено от Господа. В него човешкият инструмент можеше да сътрудничи на Бога за спасяването на живота.
В организма не трябва да се поставя нищо, което би оставило вредни последици. И за да се приложи светлината по този въпрос, за да се практикува правилно лечение и да се просвещават хората в съвсем различния начин на третиране на болните ­ ето това беше основанието, което ми бе представено като причина да изграждаме санаториуми на различни места.
Особено ми е било мъчно, когато много студенти са били насърчавани да отидат в——————*, за да получат познания за употребата на лекарствата отрови. Светлината, която съм получила, даде съвсем различно виждане относно употребата им от начина, което се приема в —————— или в санаториума. Трябва да бъдем просветени по тези въпроси. На тези отрови биват давани сложни имена, за да се прикрие истината и никой да не знае какви вещества употребява, освен, ако не намери в речника значението на съставките им.
Господ е дал някои прости билки в полето, които понякога са от голяма полза. И ако всяко семейство имаше познания как да ги използва в случай на болест, много страдания биха били предотвратени, както и нуждата да се вика лекар. Използвани разумно, тези “старомодни” и прости треви биха възстановили мнозина болни.
Едно от крайно полезните лекарства е дървени въглища на прах, поставени в торбичка и използвани като лапи. Това е едно от най-ефикасните лечебни средства. Ако са потопени в отвара от воден пипер (Polygonum hydropiper), ефектът би бил още по-добър. Аз съм препоръчвала това в случаи, при които болните са страдали от силна болка и когато лекарят ми е доверявал, че наближават последните мигове от живота им. Тогава съм предлагала въглен на прах** и пациентът заспа. Повратната точка на болестта дойде и резултатът бе възстановяване. На студенти, които са наранили ръцете си и страдат от възпаление, аз съм предписвала това просто лекарство със съвършен успех. Отровата от възпалението се елиминира, болката престава и лечението напредва бързо. И най-тежкото възпаление на очите може да бъде облекчено чрез лапа от въглен на прах, поставена в торбичка и потопена в гореща или студена вода, както най-добре подхожда за случая. Това действа като балсам.
Очаквам да се засмеете, може би… Но ако бих дала на това лекарство някакво чуждестранно име, което никой не знае освен аз самата, вероятно би било прието по-добре… Простите лекарства подпомагат организма и не оставят вредни последици (Писмо 82, 1897 г.; “До д-р Дж. Х. Келог”).
При молба за съвет, препоръчани прости лекарства
Има много билки, които (ако нашите сестри биха се научили да ги ценят!) биха могли да се използват вместо дроги и да се окажат много ефективни. Често са се обръщали към мен за съвет какво да се направи в случай на болест или нещастен случай. Аз съм напомняла за някои от споменатите прости лекарства, и хората са се отказали от помощ.
При един случай лекар дойде при мене в голямо смущение. Бил извикан да посети млада тежко болна жена. Тя заболяла от треска, докато била на лагер. Била заведена в сградата на наше училище близо до Мелбърн, Австралия. Но състоянието є толкова се влошило, че се страхували да не умре. Лекарят, д-р Мерит Келог, дойде при мен и каза: “Сестра Уайт, имаш ли някаква светлина за мене по този случай? Ако не се постигне облекчение, нашата сестра ще живее само още няколко часа.” Отговорих: “Прати да отидат в ковачницата и да вземат малко въглен на прах; направи лапа от него и го постави на стомаха є отстрани”. Докторът побърза да последва наставленията ми. Скоро се върна, за да каже: “Облекчението дойде за по-малко от половин час след прилагането на лапите. Сега тя за първи път заспа с естествен сън, след като не бе спала от няколко дни.”
Препоръчвала съм същото лечение и на други, които са страдали от силни болки и то е донасяло облекчение; оказвало се е и средство за спасение на живот. Майка ми е казвала, че ухапване от змии и от влечуги и ужилване от отровни насекоми много често може да се окаже без вредни последици чрез употребата на лапи от въглен. При обработката на земята в Авондейл, Австралия, работниците често нараняваха ръка или крак. В много случаи това имаше за резултат толкова тежки възпаления, че пострадалият беше нетрудоспособен за известно време. Веднъж при мен дойде човек в такова състояние с ръка, превързана с ластик през рамо. Беше много притеснен от заболяването си, защото участието му в работата бе необходимо. Казах му: “Иди на мястото, където изгаряте дървесината и вземи малко въглен от евкалиптово дърво, стрий го на прах и аз ще ти превържа ръката”. Това беше направено и на следната сутрин той ми съобщи, че болката е изчезнала. Скоро беше готов да се върне на работа.
Пиша тези неща, за да знаете, че Господ не ни е оставил без достъпни, прости средства, чиято употреба не уврежда организма за разлика от отровните лекарства. Имаме нужда от добре обучени медицински сестри, знаещи как да използват тези средства, които природата ни е дала за възстановяване на здравето. Те трябва да учат невежите в това отношение на здравните закони и как да използват тези ефективни лечебни средства.
Този, Който е сътворил хората, проявява най-жив интерес към всички, които страдат. Той ни е направлявал при създаването на нашите санаториуми и при основаването на училища близо до санаториумите, за да могат те да станат ефикасни средства за обучението на мъже и жени, които желаят да служат на страдащото човечество. При лечението на болните не е нужно да се употребяват отровни лекарства. Алкохол или тютюн под каквато и да било форма не трябва да се препоръчват, да не би някои да придобие вкус и навик към тези опасни неща (Писмо 90, 1908 г.; “Към Дж. А. Бърдън и други отговорни служители в Лома Линда”).
Безопасни прости лечебни средства
Във връзка с това, което можем да направим за себе си, има един момент, който изисква внимателно и грижливо отношение. Човек трябва да е запознат с устройството и физиологията на организма си, трябва винаги да се учи как да се грижи за Божия храм ­ тялото, което Бог му е поверил, за да го запази в най-добро състояние. Трябва да се храни с неща, които биха били за негова най-голяма полза. Необходимо е да полага специални грижи за облеклото си, което да не пречи на правилното кръвообращение. Не бива да се лишава от активно движение и чист въздух. Трябва да получава възможно повече слънчева светлина.
Необходима му е мъдрост, за да бъде верен пазител на своето тяло. Крайно неразумно би било да влиза в студена стая, когато е потен. Би се показал немъдър “домоуправител”, ако си позволява да стои на течение и по този начин се изложи на простуда. Или да остава със студени нозе и ръце, като по този начин кръвта се оттласква от крайниците към мозъка или вътрешните органи. Винаги трябва да пази сухи краката си във влажно време.
Трябва да се храни редовно и то с най-здравословна храна, която би създала най-добра по качество кръв. Не бива да работи прекомерно много, ако е в неговите възможности да избегне това.
А ако човек е нарушавал законите на тялото, установени от Бога, трябва да се покае, да се коригира и да се лекува по най-благоприятния начин с помощта на лекарствата, които Господ е предвидил ­ чистия въздух, чистата вода и целителната и скъпоценна слънчева светлина.
Водата може да бъде употребявана по много начини, за да облекчи страданието. Чистата студена вода, изпита преди хранене (около половин литър ­ повече или по-малко), никога не ще навреди, но ще има много добър ефект.
Чаша чай, направен от билката Nepeta kataria (Коча билка) успокоява нервите. Чай от хмел (Humulus lupulus) подобрява съня. Лапи от хмел върху стомаха облекчават болка.
Ако очите са слаби, ако има болка в очите или възпаления, меки парчета от фланелен плат, натопени в гореща вода и сол, ще донесат бързо облекчение.
Когато в главата е нахлула повече кръв, ако ръцете и крайниците се поставят във вана с малко синап, ще настъпи незабавно облекчение.
Има много и много прости лекове, които могат да съдействат за възстановяването на нормалните функции на тялото. Господ очаква да ги употребяваме. Изпадането на човека в екстремална ситуация е удобен случай Бог да прояви Своите възможности. Ако сме небрежни и немарливи и не правим всичко, което е в кръга на възможностите на всяко семейство, а искаме Той да изцели болката, това е просто дързост. Господ очаква от нас да работим, за да постигнем добри резултати. Той никога не е възнамерявал да събираме реколта, ако не сме разорали и засели земята, ако не сме я обработвали. Бог изпраща дъжд и слънчева светлина, за да се развие растителността, да процъфти и да даде плод. Той действа, а човекът Му сътрудничи. Само тогава има сеитба и жетва.
Бог е създал билките, за да бъдат използвани от човека. И ако разбираме естеството на тези корени и треви и ги употребяваме правилно, не би било необходимо така често да тичаме за лекар. Хората биха имали много по-добро здраве, отколкото днес. Вярвам в призоваването на Великия Лекар, когато сме използвали средствата, за които споменах (Писмо 35, 1880 г.; “До служител в мисионското поле отвъд океана”).
Съвети към здравния директор на нов санаториум
Прави всичко, което можеш, за да подобриш института отвън и отвътре. Гледай помещенията да бъдат в най-добър ред. Нека няма нищо около тях, което да предизвиква неприятно впечатление у пациентите.
Насърчавай ги да живеят здравословно и активно да се движат. Това ще направи много за възстановяване на здравето им. Нека бъдат поставени столове под сенките на дърветата, за да бъдат стимулирани да прекарват повече време навън. Трябва да се осигури и място, заградено с платно или стъкло, където в по-хладно време да могат да седят на слънце, без да чувстват вятъра.
Чист въздух и слънчева светлина, бодрост и весело настроение вътре и вън от института, приятни думи и любезни дела ­ това са лекарствата, от които болните се нуждаят и Господ ще увенчае с успех твоите усилия да ги осигуриш за всички, дошли в санаториума. Чрез радост и добро настроение, чрез изразяване на съчувствие и надежда за околните собственото ти сърце ще бъде изпълнено със светлина и мир. И никога не забравяй, че слънчевата светлина на Божието благословение е най-ценното лекарство за нас.
Поучавай сестрите и пациентите да ценят онези безплатни здравето средства, които Бог е осигурил. Говори и за полезността на простите неща, които така лесно могат да бъдат получени.
Ще ти разкажа нещо за своя опит с медицинския въглен като лекарство. При някои форми на лошо храносмилане той е много по-ефикасен от прилаганите отровни лекарства. Неголямо количество чист зехтин, в което е разбъркан малко от този прах, има свойството да очиства и лекува. Аз го намирам за отлично. Доста често в случаи на възпаление използваме въглен на прах от евкалиптово дърво… Винаги поучавай да се употребяват най-простите лекове и специалното благословение на Господа ще следва използването им. Те са достъпни и за най-бедните хора (Писмо 100, 1903 г.).
Други случаи с дървения въглен
БЪРЗО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ. Един брат беше заболял от възпаление на пикочния мехур; имаше и кървава дизентерия. Този човек не прилагаше много внимателно здравната реформа, а глезеше апетита си. Току-що се готвехме да напуснем Тексас, където бяхме работили няколко месеца, и каруците бяха готови да откарат брата и семейството му, както и няколко други, страдащи от маларийна треска. Аз и съпругът ми си помислихме, че е по-добре да понесем разходи, отколкото да оставим в това състояние главите на няколко семейства.
Двама или трима лежаха в голям фургон на пружинени матраци. Но човекът, който страдаше от възпаление на пикочния мехур, изпрати да ме повикат. Съпругът ми и аз решихме, че той не трябва да се мести. Страхувахме се, че вече умира. Тогава ми мина мисъл ­ като някакво съобщение от Господа ­ да вземем въглен на прах, да го разредим с вода и да дадем на болния човек да пие, а също и да поставим превръзки от въглен около пикочния мехур и стомаха. Бяхме на около миля от град Денисън. Синът на болния отиде в една ковачница, намери въглен, стри го на прах и след това го употреби според дадените му наставления. Резултатът беше, че след половин час настъпи промяна към по-добро. Трябваше да отпътуваме и да оставим семейството. Но каква беше изненадата ни на следващия ден, когато видяхме, че фургонът ни настига. Болният човек лежеше на легло във фургона. Божието благословение бе подействало чрез използваното това просто средство (Писмо 182, 1899 г.; “До служител в презморското мисионско поле”, виж стр. 287).

ВЪГЛЕН И ЛЕНЕНО СЕМЕ. Нуждаем се много от болница. В четвъртък сестра Сара Макентърфър* беше извикана, за да види дали може да направи нещо за малкия 18-месечен син на брат Б. От няколко дни той страдаше от мъчително подуване на коляното. Предполагаше се, че е от ухапването на отровно насекомо. Въгленът на прах, смесен с ленено семе, беше поставен на подутото и лапата веднага донесе облекчение. Детето беше пищяло от болка цялата нощ. Но когато това средство беше приложено, бързо заспа. Днес тя дойде да види малкото на два пъти. Отвори подутината на две места и изтече голямо количество жълта материя и кръв. Детето бе облекчено от страданието. Благодарим на Господа, че можем разумно да използваме простите неща, които са на наше разположение за облекчаване на болката и успешно се справихме с този случай (Ръкопис 68, 1898 г.; Общ ръкопис).
Други споменати лекарства
ЛАПАТА ОТ СМОКИНИ ЗА ЦАР ЕЗЕКИЯ. Когато израилевият цар Езекия беше болен, Божият пророк му донесе вест, че ще умре. Царят извика към Господа. Господ го чу и изпрати обещанието, че 15 години ще бъдат прибавени към живота му. Една дума, едно докосване на Божия пръст би било достатъчно да излекува незабавно Езекия, но вместо това бе дадено наставление да му се направи лапа от смокини и да се постави на болното място. Това беше направено и здравето му се възстанови. Добре би било това предписание да се съхранява като скъпо съкровище повече, отколкото досега, тъй като Господ е заповядал да бъде употребено (Ръкопис 29, 1911 г.; “Общ ръкопис”).

СТОЙНОСТТА НА ЕВКАЛИПТОВОТО МАСЛО. Със съжаление научих, че сестра К. не е добре. Не мога да измисля по-добро лекарство за нейната кашлица от евкалиптово масло и мед. В чаша с мед поставете няколко капки евкалиптово масло, разбъркайте го добре и го ползвайте винаги когато имате кашлица. Аз съм имала големи трудности с гърлото си, но винаги, когато съм използвала този лек, съм побеждавала трудностите много бързо. Достатъчно е било да го употребя само няколко пъти и кашлицата е преставала. Ако искате да използвате тази рецепта, тя може да стане ваш собствен “лекар”. Ако първото лечение не даде резултат, опитайте отново. Най-доброто време за вземане е преди лягане (Писмо 348, 1908 г.; “Към един служител”).
Вече ти казах лекарството, което използвам, когато страдам от трудности с гърлото. Вземам чаша горещ мед и в него поставям няколко капки евкалиптово масло, като ги разбърквам добре. Когато дойде кашлицата, вземам чаена лъжичка от сместа и облекчението идва почти незабавно. Винаги съм използвала това с много добри резултати… Това предписание може да изглежда толкова просто, че да нямаш доверие в него, но аз съм го опитвала с години и мога да ти го препоръчам с основание.
И още, прави горещи бани на краката си с вода, в която са поставени листа от евкалиптово дърво. В тези листа има чудни свойства и ако опиташ, ще видиш, че думите ми ще се окажат верни. Евкалиптовото масло е от особена стойност за случаи на кашлица и за болки в гърдите и дробовете… Това лекарство е толкова просто и не струва нищо (Писмо 20, 1909 г.; “До един служител”).

ГОСПОД МИ Е ДАЛ СВЕТЛИНА ПО ОТНОШЕНИЕ НА МНОГО НЕЩА. Показал ми е, че нашите санаториуми трябва да бъдат изграждани по достатъчно високи стандарти, за да се осигурят най-добрите резултати. Необходимо е те да бъдат обкръжени от обширни пространства земя, разкрасявани от цветя и декоративни дървета.
На дадено място са правени приготовления, за да се очисти земята от дърветата заради постройката на санаториума. Давана ми е била светлина, че в аромата на боровите дръвчета, на кедъра и на елхата се съдържа здраве. Има и няколко други видове дървета, които притежават лековити свойства и подпомагат здравето. Такива дървета не бива да бъдат безмилостно изсичани. Нека ги оставяме да живеят (Писмо 95, 1902 г.; “До работниците от Юга”).

“МОЕТО БИЛКОВО ПИТИЕ”. Не е нужно да ходим в Китай за чай или в Ява, за да си доставим кафето. Някои са казвали: “Сестра Уайт използва чай, тя го има в къщата си” и твърдят, че съм им е предлагала да пият такъв. Те не казват истината, защото аз не използвам чай, нито имам в къщата си. Веднъж, когато пресичах океана, се бях разболяла и не можех нищо да задържам в стомаха си. Тогава вземах слаб чай като лекарство. Но не бих искала никой от вас да каже “Сестра Уайт употребява чай”. Ако ми дойдете на гости у дома, ще ви покажа торбичката, в която държа моята билкова напитка. Пратих писмо до Мичиган през планините и ми изпратиха стръкове червена детелина. По отношение на кафето, никога не съм го пила, затова онези, които казват: “Елън Уайт пие кафе”, правят грешка (Ръкопис 3, 1888 г.; “Проповед”, Оукланд, Калифорния).

ЦВЕТОВЕ ОТ ДЕТЕЛИНА ПЪРВА РЕКОЛТА. Имам една молба. Ще могат ли децата да ми съберат малко детелина колкото миналата година и даже повече? Ако направят това, ще ми окажат голяма услуга. Не мога да дойда до вас. А тук нямаме детелина. За предпочитане е първата реколта, но ако е късно, може и от втората (Писмо 1, 1872 г.; “До едно семейство в Мичиган”).

ЧАЯТ, УПОТРЕБЯВАН КАТО ЛЕКАРСТВО, А НЕ КАТО НАПИТКА. Не употребявам чай ­ нито зелен, нито черен. Нито една супена лъжица не е преминала през устните ми през тези толкова много години с изключение на дните, когато пресичах океана, и още веднъж ­ вече тук, у дома, като лекарство, когато бях болна и повръщах. В такива случаи той може да донесе облекчение за момента.
Не съм употребявала чай, когато сте били с нас. Винаги съм използвала стръкове или цвят от червена детелина и съм ви казвала това. Предлагах ви такъв чай и ви казвах, че е добра, проста и здравословна напитка…
Не съм похарчила и стотинка за чай в продължение на толкова години. Като знам неговото действие, не дръзвам да го използвам, освен в случай на тежко повръщане, когато го вземам като лекарство, но не и като напитка…
Не ви проповядвам нещо, а аз да практикувам друго. Не представям на слушателите си правила на живот, които те трябва да следват, а аз да правя изключение за себе си…
Не съм се провинявала в пиенето на чай. Употребявала съм чай от стръкове на червена детелина. И дори да обичах виното, чая и кафето, не бих използвала тези унищожаващи организма наркотици, защото ценя здравето, оценявам и здравословния пример за всички тези неща. Искам да бъда образец на въздържание и добри дела за околните (Писмо 12, 1888 г.; До един проповедник в западното крайбрежие).

КАФЕТО КАТО ЛЕКАРСТВО. Не си спомням да съм пила истинско кафе от 20 години насам с изключение на, както заявих, по време на моята болест ­ като лекарство ­ изпих една чаша кафе, много силно, заедно със сурово яйце, разбито в него (Писмо 20, 1882 г.; “До приятели”).

ГРОЗДОВ СОК И ЯЙЦА. Получих светлина, че навреждаш на тялото си, като употребяваш много бедна диета… Липсата на подходяща храна е, която те прави да страдаш така силно. Не получаваш от храната жизненоважни вещества, за да поддържаш крехката си физическа сила. Не трябва да се отричаш от добрата и пълноценна храна… Вземи яйца от здрави птици. Употребявай ги варени или сурови. Смеси ги сурови с най-доброто неферментирало вино, което можеш да намериш. Това ще достави необходимото за твоя организъм… Яйцата съдържат вещества, които са с лечебни свойства и действат като противоотрова (“Диета и храна”, стр. 203, 204; До д-р Д. Х. Крес, 1901 г.).
Одобрение на новооткрити по времето на Е. Уайт медицински процедури
ПРЕЛИВАНЕ НА КРЪВ. Има нещо, което е спасявало живот ­ преливането на кръв от един човек на друг. Но това би било трудно и почти невъзможно за теб. Просто ти го споменавам (“По стъпките на Великия Лекар”, стр.286,287; До д-р Д. Х. Крес).

ВАКСИНИРАНЕ. [Виж забележката под черта.]*
РЕНТГЕНОВО ЛЕЧЕНИЕ В “ЛОМА ЛИНДА”. В продължение на няколко седмици бях подложена на рентгеново лечение заради черното петно, което се беше появило на челото ми. Приложиха ми общо 23 процедури и те успяха напълно да премахнат белега. Затова съм много благодарна (Писмо 30, 1911 г.; “До Дж. Е. Уайт”).